Papaver somniferum се нарича макът, от който се добива маковото семе. Somniferum

...
Papaver somniferum се нарича макът, от който се добива маковото семе. Somniferum
Коментари Харесай

Малкото полезно семенце

Papaver  somniferum  се назовава макът, от който се добива маковото семе. Somniferum значи сънотворен, което препраща към един от най-известните резултати на растението – замайващият. В семената му съществуването на опиати е доста ниско, ето за какво, в случай че консумирате маково семе, не очаквайте сходен резултат.

Макът е едногодишно растение, виреещо тук-там с топъл климат, а успокояващият му резултат е прочут от дълбока античност. Цъфти в луксозни цветове – от бяло през лилаво до яркочервено. Семената му са дребнички, черни, с бъбрековидна форма. Имат лек ядков мирис и усет. В нашата и в близкоизточната кухня маковото семе се употребява най-много за поръсване на самун, гевреци, сладкиши. В Индия пък го прибавят към някои типове смеси масала, както и в козметични артикули.

Маковото семе е богато на микронутриенти – калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, цинк, както и на витамини от групата В и Е. Източник е на протеини, положителни мазнини (най-вече олеинова и линоленова), въглехидрати, фибри.



Заради многото си здравословни изгоди маковото семе заслужава да бъде включено в постоянното ни меню. Малкото черно семенце има антиоксидантни свойства, работи болкоуспокояващо (особено изсушените семена, които съдържат минимални количества алкалоиди), оказва помощ при бодърствуване и стомашно-чревни проблеми и въздейства благотворно върху нервната система. Освен това маковото семе не е алерген и може да се употребява от бременни дами и от дребни деца.

Разбира се, не трябва да се прекалява. Макар и напълно малко, въпреки всичко в семената се съдържат алкалоидни вещества като морфин, папаверин, кодеин, ето за какво потреблението следва да е рационална и умерена.

Маковото семе е най-полезно за консумация в недопечен тип. При термична обработка то губи огромна част от свойствата си. Можем да го прибавяме към смутита, шейкове, салати, кисело мляко или таханови смеси като хумус да вземем за пример. Маковото семе се съхранява постоянно на изсъхнало и мрачно място. Тъй като е сензитивно към светлина, е доста значимо, когато избираме артикул, да внимаваме за трайността му.



С поддръжката на Активиа

Използвани източници: www.wikispices.com,www.myfitnesspal.com, www.bb-team.org, nutritiondata.self.com
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР